Despre aditivii alimentari cu prof. univ. dr. Pavel Chirilă Imprimare

http://www.agenda.ro/pictures/dulciuri%5B%5D_tn.jpg

Episodul 1: Aditivi alimentari (E-uri) – Termeni şi definiţii
Prof. univ. dr. Pavel Chirilă, medic primar medicină internă, homeopat şi fitoterapeut

Potrivit OMS, aditivii alimentari sunt substanţe care se folosesc la prepararea unor produse alimentare în scopul ameliorării calităţii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare. Sunt substanţe chimice împărţite în 24 de categorii şi adăugate în diverse produse alimentare pentru a le îmbunătăţi aspectul, gustul sau a le prelungi termenul de valabilitate.

Litera “E” simbolizează faptul că au fost testate minim 6 ani si atestate la nivel european. Numărul care însoţeşte notaţia acestor aditivi marchează ordinea cronologică în care au fost descoperiţi. Cu toate acestea, eticheta produselor trebuie cercetată foarte bine înainte de consumarea produsului respectiv şi E-urile prezente confruntate cu lista celor care afectează cel mai grav organismul.

Prof. dr. Pavel Chirilă aminteşte în prima parte unele dintre cele mai întâlnite tipuri de aditivi: benzoatul de sodiu – care se găseşte în băuturile răcoritoare – şi aspartamul, E951 – folosit ca îndulcitor în băuturile carbogazoase şi în guma de mestecat. Vezi VIDEO


Episodul 2: Aditivi alimentari (E-uri) – Un pericol pentru sănătate
Prof. univ. dr. Pavel Chirilă, medic primar medicină internă, homeopat şi fitoterapeut

În această a doua parte a materialului despre aditivii alimentari, prof. dr. Pavel Chirilă atrage atenţia asupra unor E-uri foarte dăunătoare pe care le întâlnim în viaţa noastră cotidiană şi ne avertizează asupra tipului de efecte pe care le au E-urile: efectele toxice ale aditivilor alimentari se manifestă în timp îndelungat, iar cele alergice într-un timp foarte rapid.
 
Dintre alimentele dăunătoare consumate de noi zilnic, margarina, supele concentrate şi zahărul prezintă cel mai mare pericol deoarece marea parte a ingredientelor lor nu sunt de provenienţă naturală, ci sunt fabricate chimice, motiv pentru care de multe ori generează boli foarte grave. Spre exemplu, consumul regulat de zahăr poate duce la diabet, pancreatită cronică sau cancer de tub digestiv. Vezi VIDEO


Episodul 3: Aditivi alimentari E-uri – Efecte nocive

Prof. univ. dr. Pavel Chirilă, medic primar medicină internă, homeopat şi fitoterapeut

Consumul pe termen lung de produse alimentare aditivate sintetic provoacă distrugerea sistemului imunitar, precum şi o serie de tumori maligne şi benigne.
 
Conform dr. Pavel Chirilă, E-urile nocive sănătăţii se împart în cinci categorii şi anume: cele mai periculoase adaosuri cancerigene; adaosuri foarte cancerigene; adaosuri periculoase; adaosuri potenţial toxice; adaosuri suspecte.
 
În prima categorie se înscriu E 330 acid citric sau sarea de lămâie prezent în majoritatea băuturilor răcoritoare, dulciuri, amestecuri de condimente pentru semipreparate cum sunt conservele, pastele de tomate, compoturile, muştarul sau branzeturile, E 621 glutamat monosodic folosit în sosuri şi supe concentrate şi conservantul E 211 benzoat de sodiu, toate interzise în SUA şi Europa occidentală, dar nu şi la noi.
 
În această parte a serialului despre aditivii alimentari d-nul Dr. atrage atenţia asupra conţinutului de E-uri mezelurilor. În producţia de salamuri, crenvurşti şi şuncă se utilizează foarte des astăzi azotaţi şi azotiţi, care, consumate în mod regulat, pot duce la apariţia cancerului de tub digestiv.
 
De asemenea, foarte periculoşi sunt şi coloranţii utilizaţi pentru obţinerea culorii muştarului sau cei din pâine.
 
În cazul pâinii se mai vorbeşte şi despre ameninţarea pe care o constituie pâinea albă. Cercetătorii au demonstrat că există o corespondenţă între incidenţa cazurilor de consum regulat de pâine albă şi boli grave precum cancerul de colon sau cel de sigmoid. Vezi VIDEO


Episodul 4: Aditivi alimentari E-uri – Măsuri de precauţie

Prof. univ. dr. Pavel Chirilă, medic primar medicină internă, homeopat şi fitoterapeut

În acest episod al serialului despre E-uri se încearcă evidenţierea unei posibile relaţii dintre consumul de alimente aditivate şi apariţia unor tipuri de cancer. D-nul profesor Pavel Chirilă aminteşte aici descoperirea făcută de Clinica de Oncopediatrie din Dusseldorf care a publicat pe proprie răspundere o listă de 50 de E-uri cancerigene.
 
De asemenea, mai este menţionat cu această ocazie şi Institutul de Studii pentru Interesul Public din America de Nord care şi-a rezervat activitatea studiului aspartamului, asociindu-l la sfârşitul cercetărilor cu nu mai puţin de 51 de boli, dintre care multe tipuri de cancer, cum ar fi cel de colon sau de sigmoid. Pe lângă aceste aspecte, s-a mai demonstrat că aditivii alimentari sunt responsabili de incidenţa multor alergii. Din nefericire, acţiunea aditivilor asupra organismului uman se realizează treptat, iar efectele se observă abia după o perioadă îndelungată de timp, îngreunând astfel cercetările în domeniu şi luarea unor măsuri imediate.
 
Prof. dr. Pavel Chirilă recomandă consumarea unor alimente naturale pentru acumularea în organism de vitamina C sau de calciu şi nu administrarea de tablete care, prin natura lor artificială împiedică absorbţia firească de substanţe benefice. Vezi VIDEO


Episodul 5: Aditivi alimentari E-uri – Recomandări
Prof. univ. dr. Pavel Chirilă, medic primar medicină internă, homeopat şi fitoterapeut

Prof. dr. Pavel Chirilă ne recomandă să fim atenţi la etichetele şi denumirile date de producători aditivilor, deoarece se încearcă “păcălirea” consumatorilor cu denumiri precum “arome identic naturale”, denumire ce nu există şi nu este corectă, fiind doar un mod de a ocoli precizarea E-urilor conţinute de produsul respectiv.
 
Se recomandă consumul de alimente naturale şi certificate ecologic care sunt atât sănătoase, dar şi sigure pentru organism. În România doar 6 clase de alimente sunt declarate ecologice: caşcaval, lapte, brânză, ouă, vin, pâine, ciocolată, suc de mere, ceaiuri, nefiind până acum prezente alimente ca peştele sau carnea.
 
O altă categorie de alimente asupra căreia se atrage atenţia este cea care priveşte produsele din soia, un element natural foarte benefic atâta timp cât nu este modificat genetic, dar şi a „laptelui” din soia care nu trebuie considerat substitut al laptelui natural. Vezi VIDEO
 
 
SURSA:

Sanatatea TV

 Mai puteţi audia:

Cateheza "Alimentaţia – De la boală la sănătate" .
Invitaţi: prof. Gheorghe Mencinicopschi şi dr. Pavel Chirilă